Szabadság kiszámítása

Nyáron igencsak aktuális kérdés a szabadság, ezért érdemes áttekinteni a kiszámítási szabályokat.
Ezzel kapcsolatban kérdezték szakértőnket is: abban kértek tanácsot, hogyan kell kiszámolni a szabadságát két (37 illetve 62 éves) részmunkaidős munkavállalóknak.
Szakértőnk válasza:
A rendes szabadság alap-és pótszabadságból áll, amely a munkavállalót minden munkaviszonyban töltött naptári évben megillet. Az alapszabadság mértéke 20 munkanap, amely a 45. életévig fokozatosan emelkedik.
37 éves munkavállaló, ha már betöltötte a 37 életévét hat nap pótszabadsággal rendelkezik, azaz összesen 26 nap szabadsága van. Ha még nem töltötte be, akkor öt nap a pótszabadása, azaz ez esetben összesen 25 nap szabadsága van. 62 éves munkavállaló tíz nap pótszabadsággal rendelkezik, azaz összesen 30 nap szabadsága van.
További pótszabadság jár
- tizenhat évesnél fiatalabb gyermek nevelése esetén,
- föld alatt állandó jelleggel vagy az ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen naponta legalább három órát dolgozó munkavállalónak, továbbá
- annak a munkavállalónak, aki a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötven százalékos mértékű egészségkárosodását megállapította, vagy aki fogyatékossági támogatásra illetve vakok személyi járadékára jogosult.
Meg kell említeni, hogy a szabadság arányosítására is sor kerülhet, ha a munkavállaló év közben kezdi meg a tevékenységét.
A heti 12 órában foglalkoztatott munkavállaló (részmunkaidős) szabadságát a 2012. évi I. törvény, azaz Munka Törvénykönyve 124. §-a alapján
-          a szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni;
-          egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a szabadság kiadása során a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot.
Heti 12 órás foglalkoztatás esetén a napi átlag munkaidő 2,4 óra. Ha a munkavállaló három nap beosztás szerinti munkavégzésre szabadságot kér, a heti 5 munkanap napi 2,4 órával történő kiadását kell figyelembe venni a szabadság kiírásánál.

Az eredeti kérdés: szabadság megállapítás