Sok feltétele van a söralátét méretű adóbevallásnak

Elkészítette az adóhivatal a  1153ANY jelű adónyilatkozat nyomtatványt, amit a köznyelv csak „söralátét” adóbevallásnak nevez.

Az A4-es méretű bevallásban összesen három adatot kell megadni, de ezt a lehetőséget csak azok választhatják, akik megfelelnek 13+1 feltételnek.
A néhány rubrikát tartalmazó dokumentumot január 31-ig közel egymillióan postán is megkapják a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.
A kitöltött, aláírt adónyilatkozat postára adásának, illetve elektronikus úton történő visszaküldésének határideje május 21.
Az egy A4-es oldalnyi iraton néhány sor szerepel, az azonosító adatokon kívül mindössze három számot kell megadni. Elsőként fel kell tüntetni, mennyit volt az adózó adóköteles jövedelme. Másodszor ki kell számolni, hogy mekkora adóösszeg illeti meg az államot. Végül be kell írni, hogy a munkáltató év közben mennyi pénzt utalt át adóelőlegként az államnak.

A pár soros dokumentumot az töltheti ki, aki csak egy munkáltatónál volt állásban, tételes költségelszámolást nem készített, és munkaadója év közben - az esetleges családi adókedvezmény figyelembevételével - maradéktalanul befizette utána az adót.
Az egyoldalas nyomtatványt használhatják azok is, akik több helyről kaptak százezer forintnál kisebb összegű fizetséget, mégpedig úgy, hogy költséget nem mutattak ki, és családi kedvezményt nem érvényesítettek. A munkáltató köteles jelezni, ha valaki megfelel a feltételeknek.
Nem választhatja ezt a bevallási formát az, akinek külföldről származó jövedelme volt, vagy önkéntes pénztári nyilatkozatot tenne, illetve olyan személy, aki házastársával vagy élettársával családi kedvezményt oszt meg.
Az adóhivatal által közzétett 13+1 feltétel itt olvasható.