SKONTO ÁFÁJA

Kérdés

Az alábbi kérdésben szeretném a véleményüket kérni. Egyéni vállalkozó skontót kap anyagvásárlás kapcsán. A számlát kiállító cég törvénynek megfelelően a számlát a teljes anyagvásárlás összegéről állítja ki, az egyéni vállalkozó a skontóval csökkentett összeget utalja a számlakibocsájtónak.Majd a számlakibocsájtó cég küld az egyéni vállalkozónak egy skontó értesítő levelet, melyben levezeti az adott skontó elszámolásához szükséges számításokat (pénzügyi műv.ráford., Redkívüli ráford.) az Én elgondolásom szerint ennek az egyéni vállalkozó esetében nincs jelentősége mert ő nem tartozik a számviteli törvény hatálya alá. Ezt jól gondolom? Az ÁFA is fontos kérdés, hogy milyen összegben helyezhetem levonás alá a számlát, mert helyesbítő számla nem készül csak a skontó értesítő, így elvileg a számla teljes áfatartalmát levonhatom? Itt a pénzforgalmi szemlélet is mérlegelendő, hogy eleve a skontóval csökkentett összeget utalja az egyéni vállalkozó. Válaszokat előre is köszönöm.

Válasz

A skontó szerződésben meghatározott engedmény, amely kötelezettség pénzügyi rendezéséhez kapcsolódik, tehát nem az ellenértékből adják, és nem lehet nagyobb összegű, mint az arra az időszakra jutó késedelmi kamat, amennyi az előbb történő fizetés és a fizetési határidő közötti időtartamra jut.
Mivel az engedmény - a feltételek teljesülése esetén - a fizetendő kötelezettséget csökkenti, ami azt jeleti, hogy kevesebbet kell utalni, mint a számlázott kötelezettség, az engedmény miatt nem változik a számlán szereplő összeg, így nem változik a számlában szereplő előzetesen felszámított áfa összege sem, tehát a levonható áfa összegét sem kell módosítani.