Rendezvényszervezés

Kérdés

Egy Kft. rendezvényszervezéssel foglalkozik. Egy társaság tőle a dolgozói részére egészségnap szervezését rendelte meg, melyhez a forrást pályázati pénzből biztosítja. A rendezvényszervező kft. egy összegben számlázza le, mint egészségnap megszervezése az eseményt. A rendezvényszervező kft-nél jelentkeznek a kapcsolódó számlák: terembérlet, megbízási díja, vetélkedők ajándéka, étel, ital... A rendezvényszervező kft-nél keletkezik-e reprezentációs költségek utáni járulék? A rendezvényszervező Kft-nek fel kell-e tüntetnie a számláján, hogy közvetített szolgáltatást tartalmaz? A megrendelő társaságnál keletkezik-e adó és járulékfizetési kötelezettség? Előre is köszönöm válaszukat. Pallas kártyám száma:07782

Válasz

A probléma az étkezéssel, és az ajándékkal kapcsolatban merül fel.
Amennyiben a rendezvényszervező kft. étkezést biztosít a rendezvényen részt vevők számára és nem számlázza ki közvetített szolgáltatásként, akkor a a kft. nevére számlázott reprezentációs költségeket a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell kimutatni az áfát is magában foglaló összegben.
Az Szja-tv. 70. §-a (3) bekezdésének b) pontja alapján az étkezés áfát is tartalmazó összege az egyes meghatározott juttatások közé sorolható, ha annak igénybevételére egyidejűleg több magánszemély jogosult, és a kifizető - jóhiszemű eljárása ellenére - nem képes megállapítani az egyes magánszemélyek által megszerzett jövedelmet. Ez esetben a személyi jellegű kifizetések között elszámolt étkezési költség 1,19-szeresét kell adóalapnak tekinteni, és az adóalap 16 százalékának megfelelő összegű személyi jövedelemadót, továbbá 27 százalék egészségügyi hozzájárulást kell a kft.-nek bevallania, befizetnie és költségként elszámolnia.
Amennyiben közvetített szolgáltatásként továbbszámlázza a reprezentációs költségeket, úgy a fenti közteherfizetési kötelezettség az igénybevevő Kft-t terheli.