Rehabilitációs kártya és adókedvezmény

A rehabilitációs kártyát a munkavállaló válthatja ki, és annak birtokában helyezkedhet el akkreditált munkáltatónál.
Ilyen intézmény lehet az, amely megváltozott munkaképességű munkavállalót munkaviszony keretében foglalkoztat, vagy foglalkoztatni kíván.

Személyhez kötődik a kártya, tehát ha a munkavállaló másik céghez megy, mert ott kedvezőbb ajánlatott kapott, akkor az új cég lesz az, amelyik a járulékkedvezményt igénybe veheti a munkavállaló után.
Rehabilitációs kártyára az a megváltozott munkaképességű személy jogosult, akinek a rehabilitációs hatóság által végzett komplex minősítés szerint
a) foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, vagy
b) tartós foglalkozási rehabilitációt igényel, illetőleg az is, aki
c) 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban részesült vagy
d) rehabilitációs járadékban részesül.
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója szerint a kérelmet a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságához kell benyújtani.

A 2011. évi CXCIV. törvény 48. §. alapján a munkaadó az érvényes rehabilitációs kártyával rendelkező megváltozott munkaképességű dolgozó után adókedvezményt vehet igénybe a szociális hozzájárulási adóból. Ennek mértéke a bruttó munkabér, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének 27 százaléka (2012-ben 2 x 93 0000 Ft = 186 000 Ft).