Pénztárgép értékcsökkenésének elszámolása

Kérdés

T.Szakértő! Kérem szíves válaszát:a vállalkozás visszavont forgalmazási engedélyű pénztárgépre 31.750 Ft előleget fizetett.Ezt az összeget a NAV támogatásként megadta(utalta az új eladónak), valamint megadta az 50 e Ft-ot is, tehát összesen 81.750 Ft a támogatás a nettó 125 e Ft beszerzési árból.Az SZJA tv. szerint a támogatás összege a beszerzéskor écs.-ként elszámolandó, de helyes -e a teljes összeg elszámolása, mivel az 1.évi écs. nem lenne ennyi?A kisvállalkozó nem kettősben könyvel. Válaszát köszönöm.


Válasz

Tisztelt Kérdező,

Amennyiben a pénztárgépet egyéni vállalkozó szerzi be, esetében a támogatás összegét a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatásnak kell tekinteni, a támogatással összefüggésben a bevételt és a költséget az Szja. törvény 19. §-ának rendelkezései szerint kell megállapítani.

„ A támogatásnak az a része minősül az adóévben megszerzett bevételnek, amely egyenlő a támogatás felhasználásával teljesített kiadás alapján az adóévben e törvény rendelkezései szerint elszámolt költség(ek) - ideértve az értékcsökkenési leírást is - összegével. Ha a támogatás a folyósítása alapjául szolgáló jogszabály, illetve nemzetközi szerződés rendelkezése alapján e törvény szerint költségnek nem számító kiadás fedezetére (is) felhasználható, akkor a támogatásból az adóévben teljesített ilyen kiadásnak megfelelő részt is az adóévben megszerzett bevételnek kell tekinteni”