Osztalékelőleg

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Kft-ben osztalékelőleget vennének fel. Acég a törvényi előírásnak megfelel, az osztalékkorlát is engedi a kifizetést. Szeretném kérni, hogy vezessék le főkönyvi számokkal pl. 1 millió Ft osztalékelőleg felvételét. Bére a minimálbéren bejelentett bér, nincs más kötelezettsége az eho-ra. Az előleg felvételekor a 08-as bevallásban milyen adatokat kell szerepeltetni? A következő év május 20-ig a fenti esetben a magánszemélynek az 53-as bevallásban be kell vallania az szja és eho-t? Nagyon köszönöm segítségüket. Üdvözlettel

Válasz

Az osztalékelőleg a legfőbb szerv (a taggyűlés) jóváhagyó döntése után lesz osztalék. Így az osztalékelőlegnek osztalékká minősítésekor kell az osztalék bruttó összege alapján az Eho-tv. 3. §-a (3) bekezdésének c) pontja szerint a magánszemélyt terhelő egészségügyi hozzájárulás összegét megállapítani (tehát 2014-ben).
Tekintettel arra, hogy az így megállapításra kerülő ehót a kft. nem tudja levonni, az Eho-tv. 11. §-ának (2) és (8) bekezdése alapján a magánszemélynek kell az egészségügyi hozzájárulást megállapítania, befizetnie és bevallania.
Más kérdés az szja. A kifizetőnek az osztalék előleg kifizetésekor kell teljesíteni a személyi jövedelemadó levonát , és  ezt szerepeltetni kell a havi járulékbevallásában.
Természetesen mind az osztalék utáni eho, mind a levont és befizetett szja szerepelni fog a magánszemély 53-as bevallásában.
A fizetett osztalékelőleg valójában előleg, amelyet a kifizetéssel egyidejűleg kell az egyéb követelések között kimutatni (T 368 - K 384, 381). Mivel az osztalékelőleget 16 százalékos szja terheli, amit a kifizetőnek (a kft.-nek) a kifizetés időpontjában meg kell állapítania, és az Art. szerint meg kell fizetnie és be kell vallania, (T 368 - K 462).
A 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást az osztalékelőleg fizetésekor tehát nem kell megfizetni.