Oktatási költség - SZJA bevételi oldal

Kérdés

A mérlegképes továbbképzésen elhangzott, hogy az az oktatási költséget elszámoló vállalkozás melynek dolgozója vagy maga a vállalkozó vesz részt az oktatáson, akkor ez egyénenként az SZJA bevallásukban bevételként szerepel. Tehát a vállalkozásnak költség, de a magánszemélynek bevétel, melyet SZJA terhel. A költségoldallal nincs gondom, mert a számla alapján 5-ös számlaosztályba lekönyvelem. De amikor az 53-as bevallásokat készítem, akkor milyen bizonylat alapján és melyik sorban kell szerepeltetnem a magánszemélyeknél az \"kapott oktatási jövedelmet\"? Köszönöm a választ.

Válasz

Felhívom a figyelmet, hogy a jövedelem kiszámításánál a magánszemély helyett vállalt képzési költséget nem kell figyelembe venni a következő esetekben:
- munkáltatói elrendelés alapján, ha a képzés a munkakör betöltéséhez szükséges ismeret
  megszerzését célozza;

 - ha a képzés a kifizetővel munkaviszonyban álló magánszemély, a társas vállalkozás tevékenységében személyesen közreműködő tagja számára szükséges, a kifizető, a társas vállalkozás tevékenységével összefüggő szakmai ismeretek megszerzését, bővítését szolgálja;
- ha a kifizető tevékenységében közreműködő magánszemély (például üzleti partner, szakértő) feladatának ellátására való felkészítése nem iskolai rendszerű képzés keretében történik.
Amennyiben nem erről van szó – és meghaladja iskolarendszerű képzés esetén a minimálbér két és félszeresét – akkor természetbeni juttatásként adózik. A bizonylat az eredeti számla.
SZJA bevallás:
5. sor: Más nem önálló tevékenységből származó jövedelmek