Nyugdíjba vonulás

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes Kft-nél, ahol a 100% tag a vezető tisztségviselő is és még munkaviszonya is van, hogyan oldható meg a nyugdíjba vonulása ? (szolgálati idő, nyugdíjba vonulás életkor meg van ) Munkaviszonyát egyértelműen meg kell szüntetni, - a 100% tagsági viszonya megmaradhat? - Ügyvéd által más tisztségviselőt kell a cégbíroságnál bejegyeztetni? (a nyugdijba vonulás időtartamára majd vissza ?) - Vagy csak elég ha ügyvédnél lenyilatkozik, hogy a vezető tisztségéből lemond és átadja XY nak, meghatározott időre és a cégbírósági bejegyzés elmaradhat. Megköszönném azt a variációt is a válaszra ha kettő tag van a nyugdijba vonuló 90%ban és csak Ö a vezető tisztségviselő, hogy ilyenkor mi a megoldás. A másik taggal nincs jó viszonyban és még tartozkodási helye sem ismert. Válaszukat előre köszönöm Oláh Andrea

Válasz

A nyugdíjfolyósító intézményhez be kell nyújtani az idő összeszámításához a szükséges dokumentumokat.
A további teendőket ügyvéddel kell megbeszélni, a másik tag közreműködése nélkül nagyon nehéz a cég ügyeit intézni, mindenkép ügyvédi segítség kell.
Amennyiben vezető tisztségviselő szeretne maradni, továbbra is lehetséges, az alábbi járulékfizetési feltételekkel:
Ügyvezető tag nyugdíjas:
 
Szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége a társaságnak nincs (2011:CLVI. tv. 458.§/3/ a./)
 
A nyugdíjas ügyvezető tagtól a társaság 10% nyugdíjjárulék levonásárára köteles a ténylegesen fizetett, tagi kivétként eszközölt (járulékalapot képező) jövedelemből. Minimum járulékalap nincs. (Tbj. 25.§)
 
Egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék levonási kötelezettség nincs (Tbj. 25/A.§ c).
 
A nyugdíjas ügyvezető (kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó) után a társaság havi 6.390,-Ft (napi 213 Ft.) egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet.