Nyugdíjas tiszteletdíjának járulékai

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

Kérdés: 

Az a tiszteletdíjas, akinek díja meghaladja a minimálbér 30%-t és nyugdíjas, milyen járulékokat köteles fizetni? Válaszukat nagyon köszönöm!

Válasz: 

Tisztelt Kérdező, 

Az a nyugdíjas, akinek az 1997. évi LXXX. törvény 5. § (2) bekezdése alapján kapott tiszteletdíjának tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét, a járulékalapot képező jövedelméből a következő járulékokat fizeti meg:

  • 10 százalék nyugdíjjárulék
  • 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulék
  • 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulék, amit azonban csak akkor kell levonni, ha a nyugdíjas nyugdíjának folyósítása szünetel.

Megjegyzés: 10 százalékos mértékű nyugdíjjárulék alapján azonban a nyugdíjas a tárgyévet követően kérheti a kormányhivatal nyugdíjbiztosítási szervétől nyugdíjának 0,5 százalékkal való megemelését!