Nyugdíjas tag ügyvezető, aki személyesen is közreműködik

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Kft tagja, aki saját jogú nyugdíjas egyszerre ügyvezető és személyesen közreműködő tag. Nincs munkaviszonyban, nincs megbízási jogviszonyban. Nem vesz fel jövedelmet. A Kft. megfizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, mint kieg.tev.folyt.társas vállalkozó után. Rendben van-e így, hogy az ügyvezetői és a személyes közr.tevékenységét sem végzi munkaviszonyban, ill. megbízásos jogviszonyban (a társasági szerződés nem írja elő). Amennyiben a későbbiekben jövedelmet szeretne felvenni, akár az ügyvezetői, akár a személyes közreműködésért, hogyan kellene eljárni (08-as bevallás, T1041 bejelentés). Figyelembe kell venni az alábbiakat? "Amennyiben a vezető tisztségviselői megbízás mellett a társaságban tagi jogviszonyban működik közre (nem megbízással és nem munkaviszonyban) akkor a személyes közreműködésre tekintettel lesz társas vállalkozó és a vezető tisztségviselőként a választott tisztségviselőkre, mint munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseket kell rá alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy akkor minősül biztosítottnak, ha ezen jogviszonyából származó jövedelme havonta eléri a minimálbér 30 százalékát." Üdvözlettel,


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Kiegészítő tevékenységet folytató: az az egyéni, illetve társas vállalkozó, aki vállalkozói tevékenységet saját jogú nyugdíjasként folytatja, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte. Ez nem képez biztosítási jogviszonyt, ezért nem kell a 14T1041-es nyomtatványon bejelenteni.

Kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó után a vállalkozás 6 810 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet, és ha a nyugdíjas vesz fel jövedelmet, akkor a nyugdíjas személyi jövedelemadó előleget és 10 százalék nyugdíjjárulékot köteles megfizetni, amelyeket a 08-as bevallásban szerepeltetni kell.