Nemrég szült? Ne felejtse el kérni az anyasági támogatást!

Sokan nem tudják, de szülés után fél évig igényelhető az államtól anyasági támogatás, amely egy egyszeri, egy összegben járó családtámogatási ellátás. Az ellátás a gyermek születésére tekintettel jár meghatározott feltételek fennállása esetén.

A támogatás mértéke

Az anyasági támogatás – gyermekenként megállapítható - összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-ával, ikergyermekek esetén 300%-ával. Ez azt jelenti, hogy 2014-ben 64 125 forint, ikrek esetén 85 500 forint jár anyasági támogatásként. Az anyasági támogatást a szülést követő hat hónapon belül lehet igényelni.

A támogatás feltételei

Az a kismama jogosult a támogatásra, aki a terhessége alatt minimum négy alkalommal részt vett terhesgondozáson, vagy az az örökbefogadó szülő, akinél a szülést követő hat hónapon belül az örökbefogadást engedélyezték, valamint a gyám, ha a gyermek a szülést követő hat hónapon belül a gondozásába került.

Milyen papírok kellenek az igényléshez és hol kell benyújtani?

Az anyasági támogatási kérelmet be lehet nyújtani a KORMÁNYABLAKNÁL, valamint a Magyar Államkincstár illetékes területi igazgatóságánál illetve, ha az igénylő munkahelyén működik ilyen, akkor a családtámogatási kifizetőhelyen.

A kérelmet a Magyar Államkincstár vagy a munkahelyen működő családtámogatási kifizetőhely bírálja el.

A támogatás igényléséhez a hivatalos okmányok másolatát kell beadni, valamint az orvosi igazolást, lehetőleg eredeti példányban. A hivatalos okmányokon belül csatolni kell az anya személyi igazolványának, lakcímkártyájának, a gyerek és az anya TAJ-kártyájának és az adókártyának a másolatát, ezen kívül az orvos által kiadott igazolást a terhesgondozásról és a részvételek számáról, illetve a gyerek azonosításához szükséges személyazonosság

Az elbírálást a Magyar Államkincstár vagy az anya munkahelyén működő családtámogatási kifizetőhely végzi.

Mikor nem jár anyasági támogatás?

Ha a szülők a gyermek születése előtt nyilatkozatban hozzájárultak a gyermek agyermek örökbefogadásához, illetve ha a megszületett gyermek a gyámhatóság jogerős határozata alapján olyan gyermekvédelmi gondoskodásban részesül, amely miatt kikerül a családból.