NAV jogkövető vizsgálat önellenőrzés

Kérdés

Tisztelt Szakértő!
NAV jogkövető vizsgálat keretében a magánszemély szja bevallását önellenőrizni kellett. Az eredeti bevallásban tételesen elszámolt költségeket ki kellett venni. Az önellenőrzésben - a 10%-os, bizonylat nélkül elszámolható összeget írtam be. A bevallási osztály az önellenőrzést feldolgozta, a folyószámlán megjelent a befizetendő összeg. Most a NAV revizor újabb önellenőrzést kíván az Art 54 § (3) bekezdésre hivatkozva. Vagyis a 10%-os bizonylat nélkül elszámolható költségelszámolást az önellenőrzés során nem lehet választani. Ön szerint jogosan kéri az újabb önellenőrzést? Előre is köszönöm a választ.


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Igaza van a revizornak. A magányszemély választott, mégpedig a tételes költségelszámolást, és így ezt önellenőrzéssel nem változtathatja meg (Art 54 § (3).

Amennyiben tételes költségelszámolást választott, és nem rendelkezik olyan bizonylattal ami elszámolható költségként, abban az esetben a teljes bevétel a jövedelem.

Vegyük azt is figyelembe, hogy a rossz költség nyilatkozat miatt még különbözeti bírság is terhelhetné a magánszemélyt, amitől a revizor ezek szerint eltekintett.