Műszakpótlék? Bérpótlék?

A 2012. évi I. törvény alapján a munkaidő kezdetének rendszeres változása dönti el, hogy 30 százalék vagy 15 százalék a pótlék mértéke.

Rendszeres változás a következőt jelenti:

  • havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint
  • a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van.

Ha a fentiek érvényesek, akkor azt a szabályt kell alkalmazni, hogy a beosztástól eltérő, pl. 22 - 06 óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén 30 százalék műszakpótlék jár.

Egyéb esetben a munkavállalónak – kivéve tehát a fenti műszakpótlékra jogosult munkavállalót – éjszakai munkavégzéskor, ha ennek időtartama az 1 órát meghaladja, 15 százalék bérpótlék jár. Azaz egyéb esetben, ha valaki éjszaka legalább egy órát dolgozik, akkor 15 százalékos bérpótlék jár.

Az új Munkatörvénykönyv (2012. évi I. törvény) arra is ad lehetőséget, hogy több műszakos munkavégzés esetében a meghatározott bérpótlékot is magában foglaló alapbért állapíthatnak meg a felek. Sőt a felek a munkaszerződésben bérpótlék helyett, akár havi átalányban is megállapodhatnak.