Munkavállalás GYES mellett

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

Kérdés:

Jelenleg GYES-en vagyok. Két és féléves fiam óvodás. GYES folyósítása mellett vállalhatok-e munkát? Mennyi munkaidőben, maximum milyen keresettel?

Határozott munkaszerződéssel vagyok foglalkoztatva szülés előtti munkáltatómnál. Munkaszerződésem a GYES lejártáig, illetve a gyerek 3 éves koráig szól. Milyen bejelentési kötelezettségem van? Hová kell jelentenem, ha munkát vállalok. Meg kell-e szüntetnem munkaviszonyomat a jelenlegi, illetve a szülés előtti munkáltatónál?

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Két és féléves gyermekére tekintettel folyósított gyes alatt Ön dolgozhat bármilyen jogviszonyban. A keresőtevékenységnek nincs semmilyen időkorlátja és jövedelemkorlátja sem, azaz teljes munkaidőben akár havi 800 000 forint bruttó  jövedelme is lehet.

Jelenlegi munkaviszonyát nem kell megszüntetnie, ebben a munkaviszonyban jelenleg Ön fizetés nélküli szabadságon van. Ezen idő alatt is folytathat máshol keresőtevékenységet. Önnek akkor lennének teendői, ha a fizetés nélküli szabadság lejárta előtt menne vissza dolgozni, illetve jelen esetben, ha a fizetés nélküli szabadság lejártával nem szűnne meg sem a keresőtevékenysége sem a jelenlegi munkaviszonya. Tekintettel arra, hogy a munkaviszonya a fizetés nélküli szabadság leteltével megszűnik, így a munkáltatónak lesz intézkedési kötelezettsége (szükséges igazolások kiadása a jogviszony megszűnésével kapcsolatban, elszámolás).