Megszavazták a jövő évi adószabályokat! - Adóváltozások, 1. rész

Az Országgyűlés 2011.november 21-én elfogadta a jövő évi adószabályokat.
Összefoglaló írásunkból megtudhatják, melyek a legfontosabb változások.

Változik az eva
Az evá-tól volt hangos az utóbbi napokban a sajtó. Több variáció is szerepelt a hírekben, végül a parlament úgy döntött, nem szűnteti meg, de a jelenlegi 30-ról 37 százalékra emeli az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kulcsát. Az adónem választhatóságának összeghatára is változik: a mai 25 millióról 30 millió forintra nő.
Szociális hozzájárulási adó: a munkaadó által fizetendő tb-járulék pedig 27 százalékos, szociális hozzájárulási adóvá változik.
Illetékek
Jövőre csökken a regisztrációs adó, ugyanakkor az illetéktörvény módosítása megemeli a személygépkocsik átírási illetékét. (részletesen a következő részben)
A bírósági illetékek is drágulnak, a házassági bontóperek terhe például 12 ezer forintról 30 ezer forintra emelkedik.
SZJA
A személyi jövedelemadó törvény új szabálya, hogy akik jövőre 2 millió 424 ezer forintnál többet keresnek, az adóalapjukat 27 százalékkal kötelesek megemelni.
A törvény ezt adóalap kiegészítésnek hívja. A jogszabály szintén új eleme, hogy a lakását bérbeadó személy a kapott lakbérből levonhatja, a más településen általa bérbe vett lakás bérleti díját. Ennek feltétele, hogy a bérléshez ne kapjon térítést.
Kulturális adó
A szociális hozzájárulási adóhoz hasonlóan új adónem a kulturális adó, amelyet a pornográf termékekből nyert árbevétel után kell megfizetni. A kulcsa 25 százalék, de filmvetítésből származott árbevételnél csak 3 százalék.
Chips adó változások
A népegészségügyi termékadó (chips-adó) törvényből kikerülnek azok a termékek, amelyek legalább 50 százalékban tejet tartalmaznak. Így mentesül például a Túró Rudi és a kakaós tej.
Baleseti adó
Fontos változás a baleseti adó, amit a biztosítók fizetnek a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) díja után. Az adó kulcsa 30 százalék.
A mostani kgfb kampányban már felhívták a biztosítók az ügyfelek figyelmét, hogy a közölt díjak várhatóan 30 százalékkal emelkednek az adó miatt. A parlamenti tárgyalás során a 30 százalékos kulcs mellé bekerült egy napi 83 forintos maximális adó, amely a nagyobb teljesítményű, és nagyobb kockázattal járó kocsik tulajdonosainak kedvez.
Kamarai tagság
Újdonság, hogy a cégbejegyzést követően 5 napon belül be kell jelentkeznie a társaságnak a területileg illetékes gazdasági kamaránál. A kamarai hozzájárulás évi 5 ezer forint lesz.

Folytatás:  Megszavazták a jövő évi adószabályokat! - Adóváltozások, 2. rész