Március elseje is fontos dátum a könyvelőknek

Március 1-től drágul a cégalapítás, lejár a működő cégekre a kamarai regisztráció határideje, illetve be kell fizetni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díját és a baleseti adót.
A már működő cégeknek szerdáig kell regisztráltatniuk magukat a székhelyük szerint területileg illetékes kamaráknál, amit online, és papíron is megtehetnek. A kamarai regisztráció díja 5000 forint, amit legkésőbb március végéig kell rendezni. Az újonnan alakult vállalkozásoknak a bejegyzésüket követő 5 napon belül kell a kamaráknál nyilvántartásba vetetniük magukat.
Az autósoknak be kell befizetniük a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás aktuális díját, valamint ezzel együtt -most először- az idei évtől bevezetett baleseti adót is, ami a biztosítási díj 30 százaléka.Aki az idei díjának első esedékes részletét nem rendezi szerda éjfélig, annak a kötelezője automatikusan megszűnik. Ameddig pedig ugyanannál a biztosítónál újra nem köti szerződését, a törvényben megállapított fedezetlenségi díjat lesz kénytelen fizetni, mely a baleseti adóval együtt meghaladja a napi 600 forintot. Ez az összeg az átlagos kgfb díj hétszerese – figyelmeztet Sebestyén László, a piacvezető Netrisk.hu biztosítási portál vezetője.
E naptól emelkedik az egyszerűsített eljárásban a cégalapítás illetéke is. Az eddigi 15 ezer forint helyett 50 ezer forintba kerül a kft. illetéke, 25 ezerbe a bt.-é (az egyéni cégé pedig marad 15 ezer ft).
Szintén március 1-től életbe lépő változás, hogy az új alaptörvénynek megfelelően már nem Magyar Köztársaság, hanem Magyarország felirattal állítják ki az új személyi okmányokat .