Kuponkibocsátó árbevétele

Kérdés

Kuponokkal kapcsolatos számlázási és elszámolási rendről szeretnék tájékoztatást kérni. A kuponokat a vevők a kuponforgalmazótól vásárolják, a kuponok ellenértékét is a kuponforgalmazó felé utalják át. A kuponforgalmazó a jutalékról számlát állít ki, pénzügyi teljesítést nem igényel megjegyzéssel. A kuponkibocsátó felé az értékesített kuponok ellenértékét a jutalékkal csökkentett összegben utalja át. Kérdésem, hogy a kuponkibocsátónak az ily módon beérkezett összegről milyen bizonylatot kell kiállítania, hogy a számviteli tv. és az áfatv. előírásainak is megfeleljen? Köszönettel: Vné

Válasz

A kuponforgalmazó részére - elszámolási kötelezettséggel - történő átadást  csak a 0. számlaosztályban kell kimutatni. Bizonylata a két fél közötti megállapodás és az átadás/átvétel írásban történő elismertetése.
Amikor a kuponforgalmazó interneten a vevőnek kuponokat ad el, az tehát nem minősül sem azÁfa-tv., sem az Szt. szerint árbevételnek. A kuponforgalmazónak a vevő számára olyan bizonylatot (nem számlát) kell kibocsátania, amely dokumentálja a megvásárolt kuponok mennyiségét, értékét, a kuponok jelölő adatait, esetleg a vevő nevét, a beváltás helyét, határidejét, a beváltható termék, szolgáltatás megnevezését, illetve azokat az adatokat, amelyek a kuponkibocsátóval történő elszámoláshoz, illetve a kuponok beváltásához szükségesek. Ezekről a 0. számlaosztályban indokolt a nyilvántartást vezetni.