Külföldi ingatlan

Kérdés

Tisztelt szakértő, A következőkben kérném a segítségét: Befektető Kft. ingatlant vásárol Franciaországban, + egy hozzá tartozó ültetvényt. Az ingatlant bérbeadás formájában szeretné hasznosítani. Az ültetvényen pedig olivát, illetve szőlőt termeszt, amit értékesítene. Az Áfa tv. 37§ 1(bek)szerint:"Ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások nyújtása esetében a teljesítés helye az a hely, ahol az ingatlan van." Ezek szerint Befektető Kft-nek adószámot kell kérnie Franciországban és az ottani bérbeadásra vonatkozó törvények szerint kell kiállítani az ottani Áfa tvnek megfelően a számlát? Franciországban csak az áfabevallást kell beadni, vagy ott is rendesen könyveltetnie kell, beszámolót készíteni stb? Itt Magyarországon nekem könyvelnem kell ezeket a számlákat? A kérdésem másik fele, hogy az ültetvényen termelt oliva illetve szőlő értékesítésével ugyanez a helyzet? Ezek után is Franciországban adózik? Sajnos semmi anyagot nem találtam ezzel kapcsolatban, ezért kérném a segítségét illetve ha van valamilyen kiadvány az ilyen esetek számvitelére kérem ossza meg velem. Köszönöm segítségét. Üdvözlettel: G.Anita

Válasz

Mivel a teljes gazdasági tevékenység  Franciaorszában történik, elsősorban a francia törvények az irányadók. Ebben az esetben a fióktelep létrehozása lehet a megoldás.
A magyar vállalkozás külföldi fióktelepe általában a vállalkozás telephelyének minősül.
A  magyar vállalkozás és annak külföldi fióktelepe közötti gazdasági események könyvelése során a speciális kapcsolatra (a külföldi fióktelep a magyarországi gazdálkodó szerves része) folyamatosan figyelemmel kell lenni.
A társaságnak olyan nyilvántartást kell vezetnie, hogy a kiegészítő mellékletben be tudja mutatni a külföldi telephelyek főbb adatait a számviteli törvény 94/A. § rendelkezéseinek megfelelően. Emiatt célszerű a könyvelési nyilvántartásban a fióktelep tevékenységéből származó bevételt és a felmerült költségeket külön kimutatni.
Ugyanakkor a külföldi szabályoknak megfelelően a külföldi fióktelep tekintetében külön nyilvántartás vezetését is biztosítania kell a magyar vállalkozásnak.