Közétkeztetési élelmezés kiadások áfája

Kérdés

Tisztelt Ügyintéző! Matizevics Krisztina vagyok. Szakmai tájékoztatást szeretnék kérni. Sajnos nem vagyok abban biztos, hogy az önkormányzatnál hogyan kell az áfa levonási jogot érvényesíteni. A kérdésem az lenne, hogy az önkormányzat szolgáltatótól rendeli meg az óvodás és iskolás gyermekek, valamint a pedagógusok étkeztetését. A szolgáltató számlát állít ki, melynek van ÁFA tartalma. A tovább számlázott étkeztetésnek az áfa tartalma levonható a számlából és még melyek azok a számlák melynek áfa tartalma levonható belőle és milyen arányban? Itt közüzemi számlákra gondolok pl: víz, áram, gáz, csatorna díj. Az óvoda és az iskola részére is érkeznek ilyen számlák, melyen az önkormányzat van feltüntetve fizető félnek. Az ingyenesen étkezők díját le kell e vonni a számla bruttó tartalmából és azután lehet-e az áfa részben igénybe venni a közüzemi számlákat.? Várom mielőbbi válaszukat. Segítségüket előre is köszönöm. Üdvözlettel: Matizevics Krisztina

Válasz

Az Országgyűlés által 2008. március 10-én elfogadott törvénymódosítás – a Magyar Közlöny 2008. évi 44. számában megjelent, egyes adótörvények módosításáról szóló 2008. évi VII. törvény (a továbbiakban: módosító törvény) – értelmében a bölcsődei, óvodai, szociális, diákotthoni és kollégiumi ellátottak felé nyújtott étkeztetési szolgáltatás kivételt képez az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 85. § (1) bekezdésének f), h), és i) pontjaiban megfogalmazott adómentesség alól, amennyiben az étkezésért járó ellenérték külön térítendő meg.
Az általános-, középiskolai- és felsőoktatási menzai ellátás azért nem szerepel a felsorolásban, mert azok a törvénymódosítást megelőzően sem tartoztak az adómentes körbe.
Fentiek értelmében, ha a hivatkozott intézményi ellátási formákban az étkezésért külön fizetnek, a szolgáltatásnyújtás után 27%-os adómértékű áfa-fizetési kötelezettség keletkezik, az étkeztetéssel összefüggő beszerzéshez, igénybevett szolgáltatáshoz kapcsolódó előzetesen felszámított áfa pedig levonható.