Közeledik az szja-bevallás határideje

Idén május 21-ig lehet benyújtani a 2011-es személyi jövedelemadó-bevallásokat.
Az elmúlt hetekben már 1,4 millió adóbevallást dolgoztak fel a NAV munkatársai és 26,7 milliárd forintot vissza is fizettek a túlfizetőknek, de a nagy roham az utolsó héten várható − akkor pár nap alatt egymillió adóbevallás beérkezésével számolnak az adóhivatalban.

Április utolsó hetéig 1 425 831 személyijövedelemadó-bevallás érkezett be az állami adóhatósághoz. Ebből teljes adattartalmú bevallást 751 ezren, csökkentett adattartalmú bevallást 662 ezren adtak be, míg söralátétnyi adónyilatkozatot 12 128 fő nyújtott be − közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napi.hu-val.
Egyre többen adják be elektronikusan a bevallást:a beadott 1,4 millió adóív túlnyomó többsége részben vagy teljes egészében internetes úton készült el. Az eddigi adatok szerint 252 ezeren használták a NAV által kiküldött eredeti nyomdai bevallásokat, a többség (706 ezer fő) az NAV honlapjáról letölthető kitöltőprogramot választotta, ám utána a bevallást kinyomtatta és úgy postázta.
A 1,4 millióból 467 ezren választották a teljesen elektronikus ügymenetet, vagyis a számítógéppel elkészített bevallást elektronikusan küldték meg az ügyfélkapun keresztül.
Megkezdődtek a visszaigénylések
A visszajáró adót a bevallás benyújtását követő harminc napon belül kell az adóhivatalnak megküldenie, de a legkorábbi kifizetésekre március 1-jén kerülhetett sor még abban a nagyon szélsőséges estben is, ha az adózó januárban elkészítette a bevallást . Bár általában ilyenkor még a munkáltatói igazolások sem készülnek el.
Az állami adóhatóság április utolsó hetéig 426,3 ezer fő részére 26,7 milliárd forint személyi jövedelemadót utalt vissza, vagyis átlagosan 62,3 ezer forintot kapott vissza egy adózó.
A korábbi évek adatai szerint 2011-es jövedelmeiről mintegy 4,5 millió magánszemélynek kell elszámolnia. A tapasztalatok azt mutatják, hogy május 15. és 21. között körülbelül egymillió személyijövedelemadó-bevallás benyújtása történik meg, valamint e bevallásokban szereplő kötelezettség(ek) befizetése várható.
A befizetésnél gondot okozhat, hogy a NAV immár nem küld ki csekket az adócsomagban − arra hivatkozva, hogy egyre kevesebben használják azokat, így előállításuk felesleges.
Viszont az adóhatóság ügyfélszolgálatainak bármelyikében lehet személyesen készpénz-átutalási megbízást kérni.
Ezenkívül az állami adóhatóság kijelölt ügyfélszolgálatainál bankkártyával vagy lakossági folyószámláról történő utalással is rendezhető a befizetési kötelezettség, de a "CSEKK" elnevezésű elektronikus beküldésével csekk is igényelhető. (www.nav.gov.hu/magyar_oldalak/nav/letoltesek/adatlap menüpont alatt)