Közeledik a katasztrófavédelmi hozzájárulás bejelentési határideje

Március végéig kell bejelenteniük a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságán (OKF) az érintett cégeknek, ha katasztrófavédelmi hozzájárulás fizetésére kötelezettek.

Az éves fizetési kötelezettség mértékéről júliusig kell nyilatkozniuk. Ugyancsak a nyári határidőig kell megfizetni előlegként a hozzájárulás 40 százalékát, a hatóság pedig október végéig dönt a fennmaradó összegről, amit az év végéig kell megfizetni.

Katasztrófavédelmi hozzájárulást a veszélyes anyagokat gyártó, szállító és felhasználó cégeknek kell fizetniük, akkor is, ha azok a végtermékbe nem kerülnek bele, csak a gyártás során van rájuk szükség.
A hozzájárulás alapesetben a veszélyes tevékenységgel összefüggésben keletkezett - a jövedéki és az energiaadó összegével csökkentett − éves nettó árbevétel 0,1 százaléka. Ha a gazdálkodó szervezet a felsoroltak közül több tevékenységet is folytat, a hozzájárulást azon tevékenység után fizeti meg, amelyik alapján a katasztrófavédelmi hozzájárulás összege a legnagyobb, ha pedig nem lehet egyértelműen megállapítani a veszélyes anyagok használatával elért árbevételt, akkor a teljes éves nettó árbevétel − fenti két adóval csökkentett összegének − 0,1 százalékát kell megfizetni.
A katasztrófavédelmi hozzájárulás márciusi bejelentkezési határidejének elmulasztása vagy a júniusi fizetési kötelezettséggel kapcsolatos nyilatkozat pontatlansága a hatóság megtévesztésének számít, ezért eljárási bírsággal sújtható. A bírság legmagasabb összege egymillió forint lehet.
A napi.hu híre szerint az OKF elsődleges felmérései azt mutatják, hogy mintegy 700 cég tartozhat a törvény 79. paragrafusában meghatározott "üzemeltetői" körbe, az ADR-es veszélyes árut használók száma pedig 2600-ra tehető. A fizetésre kötelezettek száma ennél lényegesen magasabb is lehet, az "egyéb gazdálkodó" címke alá ugyanis sokan tartozhatnak. A magánszemélyeket, őstermelőket és az évi 50 millió forintnál kisebb árbevételű cégeket ugyanakkor ez a hozzájárulás nem érinti. Az OKF adatai alapján eddig 34 vállalkozás jelentkezett be a szervezetnél.

Kapcsolódó írásunk:Katasztrófavédelmi hozzájárulás - új, speciális közteher