KIVA -adóalap csökkentés tárgyi eszköz beszerzéssel

Kérdés

KIVÁ-s bt a teljes adóalapját szeretné csökkenteni t. e. beszerzéssel. A kiva tv 20§ (11) bekezdése értelmében, ha olyan tárgyi eszközt szerzek be, ami a tevékenységemhez elengedhetetlenül szükséges, akkor a teljes adóalapot (pénzforgalmi eredmény + személyi jellegű kifizetések összege) csökkenthetem ezen tárgyi eszköz értékével. Azaz nem kell megfizetnem a "bérek" után a 16%-os KIVA adót, hanem ehelyett beruházásokat végzek a cégen belül. Jól gondolom? Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz

A tárgyi eszköz beszerzéssel kapcsolatos kifizetés az adott évben csökkenti a KIVA szerinti adóalap részét képező pénzforgalmi szemléletű eredményt.
Az adóalap azonban a beruházás évében nem lehet kisebb min a személyi jelllegű kifizetések összege, tehát a „bérek” után  meg kell fizetni a 16 %-os adót.
Ezért a beruházás nagyságától függetlenül pozitív lehet a KIVA szerinti adóalap a beruházással kapcsolatos kifizetés évében.

Amennyiben a beruházás éve szerinti pénzforgalmi szemléletű eredmény esetleg negatív lenne, úgy veszteség elhatárolásra van lehetőség a negatív pénzforgalmi szemléletű eredmény összegéig.
 Ebben az esetben az elhatárolt veszteség összegéből a KIVA alanyként beszerzett tárgyi eszközökkel kapcsolatos adóévi kifizetések összegével korlátlanul csökkenthető a következő évek KIVA szerinti adóalapja. Következésképpen, a KIVA szerinti adóalap a beruházás évét követő adóévtől kezdve akár nulla is lehet, mivel a személyi jellegű kifizetések adóalapot képező része is csökkenthető az említett elhatárolt veszteség résszel.