Kérj egy CSOK-ot! - Már igényelhető a családi otthonteremtési kedvezmény

 

Hogyan alakul a kedvezmény összege?

Korábban csak kettő vagy annál több gyereket nevelő családok vehették igénybe a támogatást kizárólag új ingatlan vásárlására, július 1-jétől azonban már használt ingatlant vásárlására is felhasználható az összeg, amelyet gyermektelen párok is kérhetnek, amennyiben négy éven belül egy vagy nyolc éven belül két gyermeket vállalnak.

Az igénybe vehető összeg 500 ezertől 3 millió 250 ezer forintig terjed. Ez vissza nem térítendő támogatás, de vannak határok.

A következő táblázatban látható, hogy milyen feltételek teljesülése mellett milyen mértékű kedvezmény lesz igényelhető 2015 júliustól.

 

Kik, és hol igényelhetek otthonteremtési kedvezményt használt lakásra 2015-től?

A „csok”-ot (a volt szocpolt) a pénzintézeteknél kell majd igényelni. A kedvezményt a pénzintézetek vásárlásnál a vételár részeként egyösszegben, építésnél/bővítésnél viszont utólag fogják folyósítani, a készültségi foknak megfelelően, részletekben.

 

Mire használható otthonteremtési kedvezmény?

  • Új építésű, vagy használt, de legalább komfortos ingatlan vásárlása, amelynek adásvételi szerződése max. 120 nappal előzi meg a szocpol igénylését
  • Lakás vagy családi ház bővítéséhez is jár a támogatás, ha az ingatlan bővítése a támogatás igénylését követően kezdődik el
  • Új lakások építéséhez a használatbavételi engedély kiadása előtt.