KATA-s cég beltagság és GYED

Kérdés

Kedves Szakértő! 1,5 éves gyermekemmel gyed-en vagyok. Szeretnék egy Bt-t csinálni,ahol én lennék a beltag. Azonnal bejelentkeznék a KATA alá. Lenne egy főállású alkalmazott. Lehetek-e beltagként NEM személyesen közreműködő tag? Kell-e fizetnem KATA-t? Megszűnik-e a gyed-em?


Válasz

Tisztelt Kérdező!
 
A gyermek 1 éves kora után lehet gyed mellett keresőtevékenységet folytatni, időkorlát nélkül. Azaz keresőtevékenységből származó jövedelem mellett a gyed is folyósításra kerül.
Ha Ön lesz a beltag, akkor feltehetően Ön lesz az ügyvezető is.  A vezető tisztségviselői feladatokat nem munkaviszony keretében ellátó, a kisadózó vállalkozással megbízási jogviszonyban álló és a személyes közreműködésre köteles tagokat a kisadózó vállalkozás köteles bejelenteni kisadózóként. Mivel bejelentkezik a kisadózás alá, így kisadózóként fizetnie kell a tételes adót.

Csak akkor nem fizetné a tételes adót, ha a törvényben meghatározott alábbi esetek valamelyike állna fenn:
A kisadózásról szóló törvény alapján nem kell megfizetni a kisadózó után a tételes adót azon hónapokra vonatkozóan, amelyek egészében a kisadózó
a) táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy ápolási díjban részesül,
b) katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona,
c) fogvatartott,
d) egyéni vállalkozói tevékenységét szüneteltette,
kivéve ha a kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát végez.