KATA BT.

Kérdés

Tisztelt Szakértő! KATA hatálya alá tartozó Bt. szeretné a társaságot megszűntetni (végelszámolni?). Hogy kell eljárni ebben az esetben, hiszen a számviteli törvény alá már nem tartozik. Köszönöm.

Válasz

Tisztelt Kérdező,

A 2012. évi CXLVII. tv. 5. § (1) bekezdése rendelkezik a KATA hatálya alá tartozó adózó megszűnéséről. Ezek alapján megszűnik az adóalanyiság a végelszámolás, a felszámolás, a kényszertörlési eljárás kezdő időpontját megelőző nappal. Az adóalanyiság ezen típusú megszűnéséről az adóhatóság határozattal értesíti az adózót.

Amennyiben a kisadózó vállalkozások tételes adója alá tartozó adózó a tevékenységét év közben megszűnteti, akkor a nyilatkozattételi és adatszolgáltatási kötelezettségét 30 napon belül a 13KATA nyomtatványon kell megtennie.

A tv. 29.§ -a szerint a számviteli törvény rendelkezéseit nem alkalmazó kkt, bt. és egyéni cég felszámolása, végelszámolása esetén az eljárás kezdő napját megelőző nappal készítendő záróleltárt és zárómérleget az Szt. 2/A §. (4) bekezdése alapján készíti el, azzal, hogy nem kell azt könyvvizsgálóval ellenőriztetni.

 

Üdvözlettel,