Kapok-e GYED-et?

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

Kérdés:

Tisztelt Szakértő! Azért írok önnek, mert szeretném tudni hogy a gyedbe beleszámít-e a 8 órás napi bejelentés. A főnököm kirúgott, mert terhes lettem, s 3 hónap próbaidőre vett fel. Szeretném tudni, hogy kapok-e gyedet mert annak ellenére, hogy kirúgott - mert előtte volt 1 év bedolgozott napom. Tisztelettel.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Ön jelenleg nem áll biztosítási jogviszonyban. Ez esetben az alábbi szabály érvényesül a gyed kapcsán:

Ön akkor jogosult gyermekgondozási díjra, ha

  • Önnek csecsemőgondozási díj került megállapításra és
  • a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt szűnt meg és
  • a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a gyermek születését megelőző két éven belül Ön 365 napon át biztosított volt.

Nem egyértelmű az Ön által leírtak alapján, hogy Önt miként foglalkoztatták. Ha az egy év, azaz 365 nap biztosítási jogviszony azt tartalmazza, hogy Ön a gyermeke születését megelőzően egy évig

  • munkaviszonyban dolgozott, akkor a fenti feltételek fennállása esetén jár Önnek a gyed,
  • bedolgozóként dolgozott, akkor a fenti feltételek fennállása esetén jár Önnek a gyed,
  • alkalmi munkavállalóként dolgozott, akkor nem jár Önnek a gyed.

Üdvözlettel,