Jövőre kilenc hosszú hétvége lesz

Idén mindössze kettő úgynevezett hosszú hétvégénk volt.  Joggal merülhet fel a kérdés: jövőre mennyi meghosszabbított ünnepben lesz részünk?

Október közepén jelent meg a Magyar Közlönyben a Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete a 2012-es munkaszüneti napok körüli munkarendről. Eszerint jövőre öt pihenőnappal nyújtják meg az ünnepi hétvégéket - igaz, ezeket előbb-utóbb le is kell dolgozni.

Idén szűkösség, jövőre bőség a hosszú hétvégékben

2011-ben sok ünnepnapunk hétvégére esett, ezért csak kétszer járt hosszú hétvége: március 15-én, és november 1-én.
Ezzel szemben 2012-ben csak egy olyan ünnep lesz (január  1.), amelyik hétvégére esik, így pihenéssel tölthetünk majd nyolc hosszú hétvégét is.
Az „érintett” ünnepnapok: húsvét- és pünkösd hétfő, március 15., május 1., augusztus 20., október 23., november  elseje és a  hétköznapra eső, de a hétvégével együtt öt napos- karácsony is.

A kilencedik
A Pénzcentrum.hu értesülései szerint várhatóan - a szintén hétfői napra eső- december 31.  is pihenőnapként lesz majd elkönyvelve.
Igaz a rendeletben (ami 2012. december 31-ig hatályos) ez a nap még nem szerepel, de a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint 2012-ben december 31. azért nem található a munkaszüneti napok között, mert cserébe a következő szombatot kellene ledolgozni, és az már 2013-ra esik, így nem lehet róla rendelkezni a 2012-es rendeletben.
Ha a fenti forgatókönyv valósul meg, akkor az azt jelentheti, hogy 2012-ben kilenc hosszú hétvége lesz,  és a december 31-i pihenőnapot majd csak 2013-ban kell ledolgoznunk. Ráadásul a karácsony és újév között, azaz a két ünnep közötti időszakban mindössze két munkanap: december 27, csütörtök és december 28, péntek lesz.
A rendelet hatálya nem terjed ki a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is működő munkáltatónál, illetve az ilyen jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalók munkarendjére.