Jóváíró számla alapján kapott bónusz könyvelése

Kérdés

Szeretnék segítséget kérni a szállítótól kapott bónusz könyvelésével kapcsolatban. Szerződés alapján 2 % bónuszt kapunk az áru beszerzések után, amiről jóváíró számla érkezik. A számla értékét átutalták bankszámlánkra. Én 92 árbevételre könyveltem a szállítóval és az áfával szemben, de nem vagyok benne biztos, hogy ez így jó. Köszönöm a segítséget.

Válasz

Tisztelt Kérdező,

A rabatt vagy bónusz nyújtására akkor van lehetőség, ha még az egyes ügyletek teljesülése előtt az eladó és a vevő szerződésben egyértelműen tisztázta azokat a feltételeket, melyek teljesülése esetén a (szintén szerződésben) meghatározott mértékű (nagyságú) engedmény jár. Ez általában egy időszak alatt a vevő részéről teljesített vásárlás (forgalom) összértékéhez, vagy összmennyiségéhez kötött.

Mivel az engedmény nem konkrét termékhez vagy szolgáltatásnyújtáshoz, hanem egy adott időszak alatt elért összforgalomhoz kapcsolódik, ezért az egyes - az adott időszakban beszerzett - termékek, szolgáltatások értékét utólag nem változtatja meg, sem a bekerülési értéket, sem a kapcsolódó általános forgalmi adót a vevőnél. Az engedmény összegének elszámolása a szerződéses feltételek teljesüléséhez kötött, a számvitelben a vevőnél egyéb bevétel, a szállítónál egyéb ráfordítás keletkezik.

üdvözlettel,