Jegyzett de be nem fizetett tőke könyvelése

Kérdés

Tisztelt Szakértők! Milyen könyvelési tételeim vannak a jegyzett tőkével kapcsolatban és a mérlegben hogyan szerepeltetem az alábbiak tudatában. A Kft 2010.12.28-án lett bejegyezve, de 2010-be semmilyen gazdasági esemény nem történt, nincsennek bizonylatok, nem lett bankszámla nyitva, nincs pénztár mozgás, nincs alapítási ktg és nem lett befizetve a jegyzett tőke sem. Segítségükért köszönettel!

Válasz

Az előtársasági időszak a bejegyzés napjával zárul le  A Cégbírósági  bélyegző végzésének napján kell lekönyvelni T33-K411-et  a jegyzett tőke összegével.
T 33 – K 411
Ezen a napon zárjuk a  könyveket és készítjük az előtársasági beszámolót amiben a saját tőke elemei között a 33 szla. egyenlegét mínusszal kell szerepeltetni mivel az T jellegű, vagyis nincs befizetve.
A jegyzett tőke lekönyvelése után kell zárni a könyveket.
 
A 33. számlának mindaddig van egyenlege és a beszámolókban saját tőke elemeként  mínusszal szerepel amíg minden tőkeszolgáltatás nem történt meg.
 A záráskor nem kell sehova vezetni, csak az egyenlegét a ST-ben feltüntetni.
Érdekes a helyzet, mert a jegyzett de be nem fizetett tőkét a követelések között nyilvántartani nem lehet mert ha  a vállalkozás, amely a követelései között mutatná ki a jegyzett, de be nem fizetett tőkét, valótlanul magasabb eszközértéket mutatna fel. A magasabb eszközérték mellett a saját tőke is valótlan összeget mutatna, hiszen az előírt tőke összeget a tulajdonosok még nem is bocsátották rendelkezésre. Bár semmi sem tiltja az évközben a követelések közti kimutatást (ahogy pl. a beruházási előleget is itt szokás kimutatni), könyvviteli zárlat során azt a helyére kell vezetni. Vagyis a jegyzett, de be nem fizetett tőke átkerül a saját tőkét csökkentő tételek közé (lásd Szvt. 35.§).