Járulékfizetési kötelezettség

Kérdés

Tisztelt Cím!

Szja szerinti adózásban tételes költségelszámolást választó, azonban emellett 40 órában is foglalkoztatott, egyéni vállalkozó 2020-21-re vonatkozó járulékfizetési kötelezettsége kapcsán szeretnék kérdezni. Milyen járulékokat mely összegre számítva és meddig kell befizetni a fenti esetben?

Nagyon köszönöm


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Annak az egyéni vállalkozónak, aki legalább 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonnyal rendelkezik, a tényleges jövedelme kapcsán kell fizetnie a járulékot. Azaz, ha a tényleges havi egyéni vállalkozói jövedelem 10 000 forint, akkor 10 000 forint lesz a járulék alapja, ha nem realizál jövedelmet, akkor nem kell járulékot fizetnie.

2020. július 1-jétől a fenti járulék 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék. 2020. július 1-je előtt a fenti járulék 17 százalékos mértékű volt, amely 10 % nyugdíjjárulékból, 4 % természetbeni-, és 3 % pénzbeli egészségbiztosítási járulékból állt.

Az egyéni vállalkozó a társadalombiztosítási járulékot az Art.-ban meghatározottak szerint a tárgyhónapot követő hónap 12-éig vallja be, illetve fizeti meg az állami adóhatóságnak.