Így változtak a rokkantsági és rehabilitációs ellátás szabályai

A parlament 2012. december 17-én módosította a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvényt.

Ennek értelmében jövőre a járulékalapot képező jövedelmük alapján számíthatják ki a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátását azoknak a megváltozott munkaképességű személyeknek, akik az ellátási összeg meghatározására rendelkezésre álló 180 napos referencia időszakban táppénzen, baleseti táppénzen voltak.
Kedvezően módosul a rehabilitációs ellátás melletti keresőtevékenység szabályozása is. Ahogy azt korában megírtuk  Alkotmányellenes a rehabilitációs ellátás szüneteltetése c. írásunkban, az Alkotmánybíróság kimondta, hogy alkotmányellenes az a szabály, amely minimális jövedelemmel járó keresőtevékenység esetén is kizárja a rehabilitációs ellátás folyósítását.
A jogszabály mostani módosítása az alkotmánybírósági döntéshez illeszkedve kimondja, hogy 2013-tól nem szünetel majd a rehabilitációs ellátás, ha a jogosult maximum  heti 20 órában kereső tevékenységet végez vagy ugyanennyi időtartamban közfoglalkoztatott.