Időszakos elszámolási ügylet

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Időszakos elszámolású ügyletek teljesítési időpontja A Javaslat a vonatkozó közösségi jogszabállyal összhangban az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját határozza meg főszabály szerinti teljesítésként olyan esetekben, amikor a felek időszakonkénti elszámolásban vagy fizetésben állapodtak meg, vagy az ellenértéket meghatározott időszakra állapítják meg. A főszabálytól eltérően, szintén a vonatkozó közösségi jogszabály adta lehetőséggel élve, a Javaslat az ilyen ügyletek tekintetében az adófizetést a számla, illetve, ha számlát nem kell kibocsátani, akkor a nyugta kibocsátásának időpontjában állapítja meg, feltéve, hogy a bizonylat kibocsátása és a fizetés esedékessége megelőzi az adott időszak végét. Amennyiben a fizetés esedékessége az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját követő időpontra esik, úgy a teljesítés és az adófizetési kötelezettség keletkezése ezen esedékességhez igazodik, de legkésőbb az időszak végétől számított 30. napon beáll, amennyiben a felek által megállapított fizetés határidő ennél későbbi időpontra esne. Kérem a könnyebb értelmezés érdekében, írjon rá példát, hogyan kell az ilyen számlákat kiállítani? E két esetben, mely lesz a teljesítési, a kiállítási és fizetési időpont? Előre is köszönöm szíves válaszát! Tisztelettel


Válasz

Tisztelt Kérdező,

A törvény szerint tehát két lépcsőben kerül bevezetésre az új módszer az elszámolási időszakos ügyletek Áfa szerinti teljesítési időpontjának meghatározására.

2015. július 01-től kizárólag az alábbi három tevékenység kapcsán kell az új szabályt alkalmazni, amennyiben a felek az ellenértéket elszámolási időszakonként határozták meg.

Teljesítés időpontja fő szabály szerint: az ellenérték megtérítésének időpontja (fizetési határidő) 3 tevékenység esetén -  könyvviteli szolgáltatás, könyvvizsgálói szolgáltatás,
 adótanácsadói szolgáltatás -
az elszámolási időszak utolsó napja.
 Kivétel ez alól, ha az ellenérték esedékessége az elszámolási időszak utolsó napját megelőzi, akkor a számla kibocsátás időpontja, ha követi, akkor a fizetési határidő, de legkésőbb az elszámolási időszakot követő 30. nap. 

Az új szabályt a három tevékenység esetén 2015. július 1-jét követő elszámolási időszakra és fizetési esedékességre kell alkalmazni.

2016. január 1-től a tervezet szerint valamennyi elszámolási időszakos ügylet esetén az új szabályt kell alkalmazni.