Idén munkakör-elemzés nélkül is kaphatnak pótlékot a közszolgák

Módosították a 60/2013. (II. 28.) kormányrendeletet, mely a közszolgáknak adható juttatásokat és egyes illetménypótlékokat szabályozza. A rendeletmódosítás a Magyar Közlöny 2013. február 28-i számában jelent meg.
A korábbi szabályozás szerint a közszolgák esetében a munkaköri pótlék feltétele volt, hogy a tisztviselő olyan munkakörben dolgozzon, amelyet munkakör-elemzést követően értékeltek. Az értékelés a közigazgatási miniszter által meghatározott módszertan alapján történt.

A most kihirdetett módosítás szerint a szervezet vezetője 2013-tól munkakör-elemzés és értékelés nélkül is megállapíthat munkaköri pótlékot.
A rendelet előírja azt is, hogy ilyen esetben a közszolgálati szabályzatban meg kell határozni, hogy a munkaköri pótlékra jogosító munkakör esetében mely szempontokat vett figyelembe a hivatali szervezet vezetője a pótlék megállapítása során.
A megállapított munkaköri pótlék mértékét munkakörönként és a szervnél kifizetett pótlékok összegét, a pótlékra jogosító munkakör megnevezését és annak tartalmát meg kell küldeni a közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős miniszternek.

A módosítás célja az volt, hogy a közszolgák bérében ne csak végzettségük és ledolgozott éveik száma, hanem munkakörükkel járó felelősségük is tükröződjön.