Idén harmincezer társaságot bírságoltak meg a beszámoló hiánya miatt

A beszámoló hiánya súlyos következményekkel jár.Közel ötvenezer vállalkozás törlését kezdeményezte az adóhivatal az elmúlt három évben azért, mert azok nem tettek eleget beszámolókészítési kötelezettségüknek. Idén újabb harmincezer társaság akadt fenn a rostán. A mostani mulasztókra a hatóság – egy januári törvénymódosítás alapján – összességében milliárdos bírságot is kiszabott.
Az MNO.hu-n megjelent összegzés szerint vállalkozások sokaságát vonta idén is kérdőre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) amiatt, mert az érintett társaságok nem készítették el a vagyonuk, gazdálkodásuk főbb adatait feltüntető számviteli beszámolót.
A hatóság az utóbbi hónapokban több mint harmincezer társaságra rótt ki bírságot: a mulasztó cégektől több mint három és fél milliárd forint pénzbüntetés befizetését várja az adóhivatal.
A NAV tájékoztatása szerint több százezer hazai vállalkozás köteles beszámolót készíteni, a túlnyomó többségnek – a normál üzleti év szabályai szerint – május 31-éig kellett kitöltenie és az államhoz elektronikus úton eljuttatnia a dokumentumot.
Az irat utóbb nyilvánossá válik, így a beszámolók a gazdaság átlátható és tiszta működését szolgálják, hiszen így az állam mellett a piaci szereplők is megfelelő információhoz juthatnak egy-egy vállalkozás működéséről, helyzetéről.