Humán egészségügyi szolgáltatás ÁFA

Kérdés

Egyéni vállalkozásunk szolgáltatásai eddig kizárólag a 27%-os áfakörbe tartoztak, de a jövőben humán egészségügyi szolgáltatást is szeretnénk nyújtani, amely 0%-os ÁFA körbe tartozik. Érdeklődni szeretnék, hogy ebben az esetben elkülönülten kell-e nyilvántartani a 0%-os ÁFA tartalmú szolgáltatások ráfordításait, illetve előírja-e valamilyen külön nyilvántartás vezetését jogszabály vagy határozat, az áfamentes szolgáltatások ráfordításaira vonatkozóan, hogy ne keveredjenek a 27%-os áfakör ráfordításaival? Köszönöm szépen a fáradozását, szép napot kívánok!

Válasz

Az áfa tv.  nem teszi lehetővé az egészségügyi szolgáltatásokhoz kapcsolódó áfa-levonást. Az áfatörvény e tekintetben úgy rendelkezik, hogy csak az adólevonásra jogosító termékértékesítésnek, szolgáltatásnyújtásnak betudható részbenvonható le az áfa (áfatörvény 123. § (1)
A (2) bekezdés pedig így rendelkezik:
 Az előzetesen felszámított adó levonható és le nem vonható részének megállapításához az adóalany köteles olyan megfelelően részletezett nyilvántartást alkalmazni, amely az adólevonási jog keletkezésétől kezdődően alkalmas annak egyértelmű, megbízható és folyamatos követésére, hogy a termék, szolgáltatás használata, egyéb módon történő hasznosítása adólevonásra jogosító termékértékesítését, szolgáltatásnyújtását vagy arra nem jogosító termékértékesítését, szolgáltatásnyújtását szolgálja (tételes elkülönítés).
A másik módszer lehet  az arányosítás amelynek szabályait az Általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 5. számú mellékletében találhatók.