Hatalmas bírságot kapott az ING

A PSZÁF kétszázmillió forintra bírságolta a céget, mivel az ING alapkezelő több milliárd forintnyi költséget vont el jogsértően az önkéntes- és magánnyugdíjpénztári tagjaitól.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2008 januárjáig visszamenőleg vizsgálta az ING alapkezelőjénél az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárának pénztári vagyonkezelése során fölmerült költségek jogszerűségét.
A PSZÁF szerint az alapkezelő indokolatlan többletköltséget okozott a nyugdíjpénztári tagoknak, miközben ugyanakkora összegű vagyoni előnye származott egyes, általa kezelt befektetési alapokban történt befektetéseivel. A kimutatott jogtalan tagi többletköltség közel 3,19 milliárd forintra rúgott.
Az ING alapkezelője olyan módszert alakított ki, amely révén a közvetlen külföldi befektetési alapokba történő olcsóbb befektetés helyett a pénztári vagyont nagyobb (főképp alapkezelési) költséggel járó módon közvetetten - itthoni ING befektetési alapok közbeiktatásával – fektették be.
E befektetési módszer célja nem többlethozam elérése volt a pénztártagoknak, hanem az egy kibocsátó által igénybe vehető értékpapírokra vonatkozó befektetési limitszabályok megkerülése, és - a vagyonkezelő saját vállalatcsoportjához tartozó alapok lejegyzése révén - megfelelő haszonszint elérése a vagyonkezelőnek. A vagyonkezelő befektetéseinél a közvetlenül megvásárolt befektetési jegyek intézmények részére kibocsátott változatait közvetetten, magyar befektetési alapok termékeibe "csomagolva" is megvásárolta, így azt a szabályt is megsértette, amely szerint a befektetések hozamai a lehető legkisebb mértékben függhetnek egymástól.
A PSZÁF-nak a téma kapcsán az ING nyugdíjpénztárával szembeni korábbi határozata és a Fővárosi Ítélőtábla 2012. július 4-i azt megerősítő jogerős ítélete nyomán az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár mindkét ágazatának valamennyi érintett tagja visszakapta az őt megillető elvont költséget 2012. szeptember 30-ig.