Hamarosan lejár a rehabilitációs felülvizsgálatra jelentkezés határideje

Március 31-ig kell a komplex felülvizsgálatra bejelentkezniük azoknak, akik korábban rokkantnyugdíjas, illetve rendszeres szociális járadékban részesültek, és a tavalyi átalakítások miatt idén már nem feltétlenül jogosultak ellátásra.
A megváltozott munkaképességűek ellátásait átalakító tavalyi törvény szerint azoknak a III. csoportos rokkantnyugdíjasoknak, illetve szociális járadékosoknak kell március 31-ig az illetékes hatóságnál jelentkezniük, akik 57. életévüket 2011 után töltik be, illetve rehabilitáció nélkül nem tudnak kereső tevékenységet folytatni.
Ennek hiányában 2012-től rehabilitációs ellátássá alakul, és korábbi járandóságuk májustól megszűnik.

Az illetékes államtitkárság közleménye szerint a nyugdíjfolyósító szerv az érintett személyeket 2012. január 31-ig tájékoztatta arról, hogy amennyiben keresőtevékenység végzésére rehabilitáció nélkül nem képesek, a lakó- vagy tartózkodási hely szerint illetékes megyei/fővárosi kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságához 2012. március 31-ig postai úton vagy személyesen benyújtott nyilatkozatukban kérhetik a komplex minősítés elvégzését, továbbá arról is, hogy e jognyilatkozat elmulasztása milyen jogkövetkezményekkel jár.
Ha az érintett személy 2012. március 31-éig nem kéri a komplex minősítés elvégzését, rehabilitációs ellátását 2012. május 1. napjával meg kell szüntetni. A komplex minősítésre vonatkozó nyilatkozatot az érintettek postai úton megkapták, de a nyomtatvány kitölthető és letölthető formátumban megtalálható az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján (http://www.onyf.hu/) a Nyomtatványok -> További nyomtatványok -> Nyugdíjigénylés menüpontban is. (Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság)

A Napi Gazdaság a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) adataira hivatkozva azt írta, hogy 2012. március 5-ig a 111 ezer III. csoportos rokkantnyugdíjas, baleseti rokkantnyugdíjas, illetve 84 ezer járadékos közül csak 102 851-en adtak be felülvizsgálati kérelmet.
A felülvizsgálatokat 2013 végéig végezheti el a hatóság, a vizsgálat időpontjáig, majd a felülvizsgálati kérelemről szóló döntés kézhezvételét követő 2 hónapig az érintettek a korábbi ellátásuknak megfelelő összeget kapnak.
Azoknál, akiket rehabilitálhatónak talált a bizottság, attól függően változhat az ellátás összege, hogy rövidebb vagy hosszabb időt vesz igénybe a rehabilitáció: előbbiek a közfoglalkoztatási bér 40 százalékára (havi 28 720 forintra) számíthatnak, utóbbiaknál pedig 80 százalék (havi 57 440 forint) lehet az ellátás összege.