Gyermekek utáni SZJA kedvezmény

Kérdés

Jó napot! Kérdésem. Párom bruttó jövedelme 189.000 ft\hónap.Jelenleg ő veszi igénybe a 3 gyermekünk után az adókedvezmény!3nyt havonta. 3nmost megyek vissza dolgozni.Minimál bérre leszek bejelentve. A gyerekek után egyszerre is lehet ig3nyeli az adókedvezmény!3nyt?Vagy csak úgy H ő pl 2 gyermektábor igényli én meg 1 után? Van aki azt mondja 3 gyermek után is igényelhető mindkét munkahelyen mert így sem használnánk ki a 99.000ft/ hónapot.De ha ő 2 én 1 gyermek után kérem akkor is ugyaúgyjö ök ki. Válaszát köszönöm. 


Válasz

Tisztelt kérdező!

Nem célszerű mindkét helyen a három gyermek után megigényelni a családi adóalapkedvezményt, ugyanis a személyi jövedelemadónál fel nem használt összeg 15 %-a járulékkedvezményként is figyelembe vehető.

A fizetés változhat az év folyamán, és ha nem megfelelően veszi figyelembe a kifizető a kedvezményt év végén visszafizetési kötelezettség keletkezhet.

Sőt ha kiderül, hogy a ténylegesen igénybe vehető, illetve az igénybe vett kedvezmény összege között 10 ezer forintot meghaladó különbözet mutatkozik, annak a 12 százalékát különbözeti bírságként az adóévre vonatkozó bevallásban külön kötelezettségként kell feltüntetni, és megfizetni. 

A fentiek alapján javaslom a megosztást a házaspárok között.