GYED alatt ügyvezetés

Kérdés

Tisztelt szakértő! Társas vállalkozás egyik ügyvezetőjének jogviszonya szétválás miatt megszünt június 30-án. A másik ügyvezető munkaviszonyban foglalkoztatott, jelenleg GYED-en van. Kérdésem, hogy GYED mellett gyakorolhatja-e ügyvezetői feladatait, személyesen nem közreműködik, csupán a cég képviseletében aláírna. Megteheti-e ezt a Gyed alatt, ha igen, kell-e fizetni utána járulékot, vagy mást kell megbízni az ügyvezetői feladatok fellátásával? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Tisztelt Kérdező!

A munkaviszonyban dolgozó ügyvezető a GYED alatt fizetés nélküli szabadságon van. A fizetés nélküli szabadságot a gyermek nevelése céljából veszi igénybe, így ezen idő alatt a munkahelyén a munkavállaló semmilyen munkát nem végez.
Miként lehet akkor ellátni ez esetben az ügyvezetés?
Három megoldás is lehet.
1.)Az ügyvezető fizetés nélküli szabadsága alatt más látja el a feladatot, akit határozott időre munkaviszonyban alkalmaz a cég.
2.)Az ügyvezető a gyermek egyéves kora után kéri a GYED megszüntetését és egyben igényeli a GYES-t, amelynek folyósítása mellett - a gyermek egy éves kora után – lehet kereső tevékenységet folytatni. Járulékfizetés:  Ha napi 8 órában dolgozik, akkor legalább a minimumbér, azaz 98.000. forint illetve 114.000. forintos garantált bérminimum után kellene járulékot fizetnie azzal, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás esetén ezt a részmunkaidővel arányosítottan csökkenteni kell. GYES mellett – ha a munkavégzés nem az otthonában történik - a gyermek egyéves kora után heti 30 órát meg nem haladó időtartamban folytathat kereső tevékenységet.  Ez esetben megteheti, hogy akár napi egy-két órában, munkaviszony keretében látja el az ügyvezetői teendőket.
3.)Lehetőség van a GYED szüneteltetésére is. 2013. július 5-ét követően hatályos az a szabály, hogy a biztosított írásban kérheti a terhességi-gyermekágyi segély, illetve a gyermekgondozási díj folyósításának szüneteltetését. Erre a kérésre többek között azért kerülhet sor, mert pl: a kismama munkát végezne. A kifizetőhelynek illetve az egészségbiztosítónak ez esetben a folyósítás szüneteltetéséről nem kell határozatot hozni. Járulékfizetés ez esetben is a fentiek szerint alakul, azaz ha napi 8 órában dolgozik, akkor legalább a minimumbér, azaz 98.000. forint illetve 114.000. forintos garantált bérminimum után kellene járulékot fizetnie azzal, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás esetén ezt a részmunkaidővel arányosítottan csökkenteni kell.