Garantált bérminimum és éjszakai pótlék

Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Vasárnap estétől-csütörtök estig dolgozom 22h-06h-ig. Szerződéses bérem bruttó 114.000 Ft,azaz a garantált bérminimum. A szerződésben az áll, hogy a bruttó bérem tartalmazza a bérpótlékokat. Kérdésem, hogy ez lehetséges-e? Nem jár nekem a 15% éjszakai pótlék? Hiszen, bérminimumról beszélünk! Előre is köszönöm segítségét! Tisztelettel: Ó.Éva

Válasz

Tisztelt Ó. Éva!

A szabály az, hogy napi 8 órás foglalkoztatás esetén a munkabérnek el kell érni legalább a minimálbért. (A minimálbér havi 98.000 Ft. A garantált bérminimum a legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén jár, összege havi 114.000 Ft. Középfokú végzettségnek minősül a szakmunkás-iskola is.) Amennyiben az Ön foglalkoztatására legalább napi 8 órának megfelelő munkaidőben kerül sor, akkor a fenti minimálbérre vagy (középfokú végzettséget igényló tevékenység esetén) a garantált bérminimumra jogosult.

Ezen felül járnak a pótlékok pl: az éjszakai pótlék. A munkavállalónak – kivéve a műszakpótlékra jogosult munkavállalót (erről egy korábbi írásunkban olvashat: http://www.pallas70.hu/szakmai-portal/hirek/hir.php?id=1291)  - éjszakai munkavégzés esetén, ha ennek tartama az egy órát meghaladja, 15 százalék bérpótlék jár.

A 2012. évi I. törvény, azaz a munkatörvénykönyv 145. §-a alapján viszont lehetőség van arra, hogy a felek a munkaszerződésben bérpótlék helyett a munkavégzés díjazását és a bérpótlékot is magában foglaló havi átalányt állapítsanak meg. Amennyiben az Ön bére így lett megállapítva, akkor minimum középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén Önnek magasabb alapbért (átalányt) kellene kapnia, mint a garantált bérminimum, hiszen az alapbér a pótlékot is magába foglalja (és ez esetben nem kell külön pótlékot fizetni pl: éjszakai munkavégzés esetén).