Fontos változás a lízing szabályozásában

A 2014. március 15-én hatályba lépő új Polgári törvénykönyv (Ptk.) új szabályozása automatikusan lízinggé minősít bizonyos tartós bérleti szerződéseket, mely által változik a könyvelésük is.

Az új Ptk. szerint azon határozott ideig tartó bérlet is automatikusan pénzügyi lízingnek minősül, amely megfelel az alábbi követelményeknek:

- futamidő eléri vagy meghaladja a lízingtárgy hasznos élettartamát; - a futamidő nem éri el a gazdasági élettartamot, de a lízingbevevő a lízingelt eszköz -  szerződéskori piaci értékénél jelentősen alacsonyabb áron - maradványértéken - megszerzi vagy megszerezheti annak tulajdonjogát; - végül a futamidő alatt fizetendő lízingdíjak összege eléri a lízingtárgy piaci értékét.

Másképp könyveljük

 

Miért fontos ez a változás a könyvelők számára? A számvitelben a bérleti díj egészében költségnek számít. A tartós bérlet jellemzője, hogy hiába viseli neve előtt a "tartós" jelzőt, valójában bérlet, csak éppenséggel a bérleti idő hosszabb a szokásosnál. Ezzel szemben lízing esetén csak a lízingdíj kamatát és az amortizációt tudja költségként elszámolni a lízingbe vevő. Ez a költség általában 5-10 százaléka a bérleti díjnak.