Foglalkoztatási program indul az 55 év feletti nőknek

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatási programot indít azoknak az 55 év feletti munkanélküli nőknek, akiknek a nyugdíjba vonuláshoz szükséges 40 év szolgálati időből kevesebb mint 1 év hiányzik.
A támogatás maximum 12 hónapra szól, ez idő alatt 10 hónapig a bruttó bér és járulékok 100 százalékával támogatják a munkaadókat a célcsoport foglalkoztatásához, aminek fejében további 2 hónap támogatás nélküli foglalkoztatást kell vállalnia a munkaadónak.
A támogatás mértéke a garantált bérminimum 125 százaléka lehet maximálisan, jelenleg ez havi 142 ezer 500 forint. Egy ilyen munkahely után maximum 1,5 millió forint támogatást adnak tíz hónapra a munkaadóknak, akiknek legfeljebb 300 ezer forintjukba kerül munkahelyenként a foglalkoztatás a további 2 hónapra.
A lehetőség nemcsak az elsődleges munkaerőpiacon lévő foglalkoztatók számára, hanem a közszférában dolgozók részére is elérhető.. 
A program teljes költsége mintegy 1,5 milliárd forint, amelyet a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból biztosítanak. A keret kisebb részét az idén, nagyobbik hányadát a jövő évben használják fel. A számítások szerint ebből megközelítően mintegy 1000 érintett foglalkoztatását lehet támogatni a 40 éves munkaviszony eléréséhez.
A most induló támogatás illeszkedik azokhoz programokhoz, amelyekben célzott eszközökkel segítik a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetben lévő csoportok foglalkoztatását. Területileg pedig főleg Budapesten és Pest megyében, illetve a dunántúli régióban lesznek érintettek a legtöbben a programban.
A munkaügyi központok lesznek a kapcsolódási pontok.