Foglalási díj áfája

Tekintettel arra, hogy a foglaló az ügylet teljesítésekor a vételárba beszámítandó szerződést biztosító mellékkötelezettség, annak megítélésénél az előlegre (a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás teljesítését megelőzően az ellenértékbe beszámítandó pénzösszeg fizetése) vonatkozó rendelkezéseket kell irányadónak tekinteni.
A foglalót  adóztathatóvá teszi az a körülmény továbbá, hogy a Ptk. 244. §-a szerint "ha a szerződést teljesítik, a foglalót a szolgáltatás ellenértékébe be kell számítani". Amennyiben a kapott összeget szerződés szerint nem számítjuk be a szállásdíj értékébe akkor tulajdonképpen kauciót  kapunk.
A kaució az átadáskor nem áfa köteles – mert biztosítékként és nem az ellenértékbe beszámítás céljából adják.  Ha a kaució beszámításra kerül – akkor már a biztosított követelés jogi sorsát osztja, tehát ellenértéknek minősül, és áfa köteles is lesz. Viszont ha a szerződés megszűnésekor visszaadják, akkor eredeti rendeltetését megtartotta, így nem keletkeztet áfa kötelezettséget.

Forrás: Pallas Számviteli Műhely