Finiséhez érkezett a magánpénztári vagyonátadás

Augusztus végéig kifizetik a magánnyugdíjpénztárak az állami pillérbe visszalépett tagok reálhozamát és a munkáltatói tagdíjkiegészítéseket.
A Napi Gazdaság körképe szerint nagyok az eltérések az egy főre jutó kifizetések terén. A legnagyobb összegre tudomásuk szerint az ING egy volt tagja számíthat. Számára tagdíjkiegészítéssel együtt a kassza majdnem 5,6 millió forintot fizet ki. A Dimenziónál 180 fő esetében a reálhozam és a tagíjkiegészítés összege meghaladja az egymillió forintot.
A Stabilitás Pénztárszövetség számításai szerint a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépett tagok átlagosan 80 ezer forint reálhozam-kifizetésben részesülnek. Borza Gábor, a szövetség elnöke ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a banki és postai átutalások költségét - összhangban a jogszabályokkal - a pénztárak levonják.
100.000 forintig a postai kézbesítő fizeti ki a volt tagoknak járó összeget. Akit nem találnak otthon, annak értesítőt hagynak, ami alapján átveheti a pénzt az értesítőn szereplő postán. A 100.000 forint feletti összeghez a postai kézbesítőtől kapott értesítő alapján juthatnak hozzá az egykori tagok. Aki nem veszi át 10 munkanapon belül a neki járó pénzt, annak a tagdíj-kifizetését visszaküldik a magánnyugdíjpénztárhoz, ahonnan a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz kerül, és a tag társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben vezetett egyéni számláján írják jóvá.
Minden volt magánnyugdíj-pénztártag 2011. augusztus 31-ig számíthat a kifizetésre, de néhány pénztár már meg is kezdte a kiutalásokat. A kifizetés után rövid határidőn belül mindenki megkapja az egyéni számlájáról és a tagi kifizetésről szóló elszámolást. Szintén augusztus 31-ig minden visszalépő tagnak kapnia kell értesítőt, még annak is, aki nem részesül kifizetésben.

***
Mi is pontosan a reálhozam?
A Stabilitás Pénztárszövetség közleményben mutat rá, hogy a reálhozam nem azonos az egyenlegértesítőkön szereplő hozammal. A pénztárak által év elején kiküldött értesítőkön ugyanis a tag egyéni számlájának egyenlege szerepel, amelyből le kell vonni a pénztártagság utolsó napja és a tagsági jogviszony utolsó napját megelőző hónap közötti időszakra vonatkozó, a KSH által közölt, előző hónaphoz mért fogyasztói árindexek szorzatával képzett inflációs ráta értékét. A reálhozam tehát a tag egyéni számlájának egyenlege (piaci érték) és a fenti módszerrel számított érték különbsége lesz.