Évközben megszűnhet a családi kedvezményre való jogosultság

A családi kedvezményt elsősorban azon gyermekek után lehet igénybe venni, akik után családi pótlékot folyósítanak - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
A középiskolát befejező gyermekek után azonban a Magyar Államkincstár határozatában feltüntetett időponttól már nem jár a családi pótlék. Ebből következik, hogy az ellátásra való jogosultság megszűnésével a gyermek után már nem lehet igénybe venni a családi kedvezményt sem.
Ha tehát a középiskolás gyermek után a tanév végétől már nem jár családi pótlék, akkor a családi kedvezményt addig érvényesítő szülő köteles a munkáltatója felé ezt jelezni, azaz a családi kedvezményről szóló adóelőleg-nyilatkozatát módosítani vagy visszavonni.
Nem szabad azonban elfeledkezni arról sem, hogy ha a gyermek felsőoktatási intézményben tanul tovább, akkor őt a hallgatói jogviszonyának kezdetétől a testvérei után járó családi kedvezmény összegének számítása során – tehát abból a szempontból, hogy a család háromgyermekesnek minősül-e – eltartottként figyelembe kell venni.