Eva előtt beszerzett eszköz eladása

Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy eva előtt beszerzett eszköz eladása esetén (melynek áfáját akkor levontuk), ha eva alatt eladjuk, akkor áfát vagy evát kell fizetni utána? Köszönöm!

Válasz

Az adózó áfa adóalanyisága az eva-törvény hatálya alá való bejelentkezés következményeként megszűnik.
Az áfa adóalanyiság megszűnésével összefüggésben az evatörvény speciális rendelkezéseit kell figyelembe venni. Az adózónak az áfa adóalanyiság megszűnéséhez kapcsolódóan áfa fizetési kötelezettségét az eva-törvény hatálya  alá történő bejelentkezése napját is magában foglaló adó-megállapítási időszakról benyújtott áfa-bevallásában kell szerepeltetnie, és az ezen bevalláshoz kapcsolódó fizetési határidőig kell megfizetnie
Például:  ha az adózó 2012-től vált eva-alannyá és 2011-ben az Áfa tv. általános szabályai szerint adózott, az utolsó adó-megállapítási időszakról benyújtandó áfa-bevallásában fizetendő adót kell szerepeltetnie azoknak a tárgyi eszközöknek a tekintetében, amelyeket 2011-ben szerzett be, illetve amelyekre 2011-ben előleget fizetett. A fizetendő adó a tárgyi eszköz rendeltetésszerű használatba vételének hónapjától számított 60 hónapnak – ingatlan esetén 240 hónapnak – a hátralévő hónapjaira időarányosan eső előzetesen felszámított adó összege.