EV megszüntetésekor az ingatlan vagyon Szja és Áfa vonzata

Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyéni vállalkozás megszüntetése, ennek esetleges adóvonzatai témakörben szeretnék segítséget kérni. Adott egy EV, akinek egyszeres könyvvezetése van. A tárgyi eszköz nyilvántartásában szerepel egy épületrész -több helyiséges üzlet-, amit a vállalkozása érdekében épített hozzá -még 1999-2000 időszakban- a házastársával közös tulajdonban lévő családi házukhoz. Fontos! Az üzlet építését régebbi, a korábbi évekből származó megtakarításaiból finanszírozta és nem a vállalkozása bevételeiből. Az épületrész (üzlet) bekerülési értéke 9600eFt volt, és 2000-ben lett aktiválva. A 2011. december 31-ig elszámolt értékcsökkenése 2200eFt. Az EV a beruházás áfa-ját levonta és visszaigényelte. A vállalkozó időközben már nyugdíjba is ment, a vállalkozása nem prosperál jól és szeretné megszüntetni azt. Az ingatlanrész az esetleges megszüntetés után is a magánszemély tulajdonában marad, hiszen egybe van építve a saját családi házukkal és külön nem értékesíthető. Kérdéseim: - Keletkezik-e megszűnéskor az ingatlana miatt áfa fizetési kötelezettsége? - Megszűnésekor az ingatlan növeli-e a vállalkozása árbevételét és keletkezik-e szja fizetési kötelezettsége? - Befolyásolja-e, és hogyan befolyásolja az előzőeket a már lejárt 10 éves figyelési időszak? (Ha még van ilyen.) - Van-e bármilyen egyéb teendő, kötelezettség megszűnéskor az ingatlan miatt? Nagy segítség lenne, ha esetleg törvényi hivatkozást is tudnának írni a válaszokban, amit előre is nagyon köszönünk.

Válasz

A figyelési időszak 20 év lett de a 2008. január 1-je előtt beszerzett tárgyi eszköz ingatlanok esetén – tekintve, hogy annak figyelése még az új szabályozás hatályba lépése előtt megkezdődött – 10 éves marad a figyelési időszak.
Ha a figyelési időszak, azaz ebebn az esetben a 120 hónap eltelt a rendeltetésszerű használatbavételtől számítva, akkor a megszűnés pótlólagos adófizetést nem eredményez.

Az ÁFA tv. 11. § -sa szerint a vállalkozásból kivont eszközöket is termékértékesitésnek tekinti, de az Áfa tv. A 86.§ (1)j) pontja alapján a használt ingatlan értékesítése adómentes.

Mivel az üzlet a vállalkozó nyilvántartásában szerepel, az értékesítés a vállalkozói bevételt növeli! ( Szja törvény 10 sz. melléklet II )