Elnyert pályázat

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó EU-s pályázatot nyújtott be, célja ingatlan vásárlás volt. benyújtás éve: 2013. Elnyerte: 2013. Ingatlan megvásárlása: 2013-ban többféle hitelből. Pályázati összeg folyósítása vállalkozói számlára: 2014-ben. Kérdésem: A 2014. évi bevételével szemben bizonyára elszámolhatja egy összegben azt a cél szerinti felhasználást, mely konkrétan ide kapcsolódik, de egy adóévvel korábban megtörtént? Szíves válaszukat köszönöm!


Válasz

Tisztelt Kérdező,

Az Szja-tv. szerint az egyéni vállalkozó adóalapjának számításakor a felvett támogatásokat is  bevételként kell figyelembe venni.

Viszont  a támogatásnak az a része minősül az adóévben megszerzett bevételnek, amely egyenlő a támogatás felhasználásával teljesített kiadás alapján az adóévben az Szja-tv. rendelkezései szerint elszámolt költség(ek) – ideértve az értékcsökkenési leírást is – összegével.

A fentieket figyelembe véve mivel 2013-ban még nem érkezett meg a pályázati pénz, akkor a 2013-es személyijövedelemadó-bevallásában ezt a támogatást nem kell bevételként figyelembe venni, és a beruházást nem kell elszámolni. A támogatás 2014-ban lesz bevétel, mivel a pénzforgalmi elszámolás elve alapján 2014. év tekinthető a bevétel megszerzése időpontjának.