Egészségügyi szolgáltatási járulék 2015.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege  2015-ben a korábbi 6.810 forintról  6.930 forintra emelkedett (naponta 231 forint).

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot annak a magánszemélynek kell fizetnie, aki a Tbj. szerint nem minősül biztosítottnak, illetve nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra. A biztosítottakat a Tbj. 5. §-a, az egészségügyi szolgáltatásra jogosultakat a Tbj. 16. §-a tartalmazza.

Biztosítottnak minősül pl.:  a munkaviszonyban lévő személy, tekintet nélkül arra, hogy foglalkoztatása teljes vagy részmunkaidőben történik, a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanuló, az álláskeresési támogatásban részesülő személy.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a bejelentkezés időpontjától havonta, a tárgyhót követő hónap 12-ig kell megfizetni.

Az állami adóhatóság  a járulékfizetésre kötelezett magánszemélyek adatairól havonta elektronikus úton adatot szolgáltat az Egészségbiztosítási Alap kezeléséért felelős szerv részére.

 

Az adóhatóság kérelemre, visszamenőleges hatállyal törli a külföldön élő magánszemélyek egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségét, ha hitelt érdemlően igazolják (a tartózkodást, illetve az egészségbiztosítási jogviszonyt igazoló okirattal), hogy huzamos ideje, életvitelszerűen Magyarország területén kívül tartózkodnak, és az ottani egészségbiztosítási rendszer hatálya alatt állnak.